søndag, september 23, 2012

 

Grand Canyon


Der var vild forvirring omkring klokken om morgenen den 20. september: Krista havde stillet vækkeuret på værelset frem, fordi det gik en time forkert og vækkede mig 06.34 og spurgte hvorfor jeg ikke havde sat min telefon til at vække kl. 07.30 som aftalt. Min telefon viste 06.34, men vore armbåndsure og Kristas telefon viste 07.34. Stor mystik. I morgenmadsrestauranten spurgte vi tjeneren og han gav min telefon ret, årsag: Arizona har ikke sommertid, og kører altså i sommertiden med Pacific time.
1,76 mia års udvikling lag for lag.
Nå, men vi kom altså af sted i god tid og det var køligt da vi kørte nordøst ud af Flagstaff mod Grand Canyon. Temperaturen steg dog hastigt undervejs og landede omkring 86 graderFahrenheit inden vi nåede Valle hvor vi kunne aflevere bagagen (vi skulle bo der næste nat). Den steg yderligere et par grader i løbet af dagen.



A t kigge ned i Grand Canyon er at kigge ned i jordens oldtid. De ældste klipper dernede er 1,76 milliarder år gamle og har altså eksisteret i over 1/3 af vor klodes levetid. Tilblivelsen er en indviklet historie om, at jordoverfladen er blevet skubbet op som bjerge, da to kontinentalplader stødte sammen, bjergene forsvandt igen og terrænet blev overskyllet af havet og overlejret af adskillige lag (1,6 km.) sedimenter og blev så presset i vejret igen, op til 1500-1700 moh. som en enorm højslette: Coloradoplateauet, sensationelt uden væsentlige revner og sprækker.
Krista var glad for der var et brystværn
Men så kom vandet(Coloradofloden) og sled de bløde dele væk. Bifloderne gjorde også deres til at danne landskabet. For eksempel skabate Bright Angel en imponerende smuk canyon fra floden og op til nordsiden af Grand Canyon området.
Vi så ikke meget til floden. Den ligger dybt nede (1600 m.) i dalens snævre bund, men hvor vi så den var den grumset rød af sedimenter.  Detrøde kan mansagtens se forklaringen på, for canyonens sider spiller hovedsageligt i toner af rødt, med partier i lysere farver. Vildt imponerende.
Den betagende Bright Angel "bicanyon"
 
Man kan gå ned i kløften, men det kræver godt fodtøj, god tid,
 gode forberedelser og god kondition 
Krista og jeg gik en tur på ca. 8 km. Langs kanten og blev godt hede undervejs. Jette og Ib kiggede ned fra Mathers Point og udforskede landsbyens historie og restauranter.
Vi var godt møre da dagen var gået og efter middag og en enkelt drink i baren var vi lige til at lægge i seng.

Comments:
Meget imponerende, det var dejligt at Skype med jer i morges, ha en fortsat god tur, hilsen fra Saas Fee


 
Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?